BorsodChem-kutatóközpont a Gödöllői Ipari Parkban

BorsodChem-kutatóközpont a Gödöllői Ipari Parkban

A Gödöllői Ipari Parkba (GIP) telepítette PUR-habokkal foglalkozó kutatóbázisát a BorsodChem.

A BorsodChem új kutató- és fejlesztő központja számára számos főváros-környéki ipari park közül idén nyáron a Gödöllői Ipari Parkot választotta. Döntésében a kedvező elhelyezkedésen és az egyetem által biztosított magasan képzett munkaerőn túl számos más ok is szerepet játszott. "A BorsodChem a közép-európai térség egyik vezető vegyipari társasága, legújabb, gödöllői kutatóközpontja egyben a cég referencia-üzeme is, amely azt hivatott bemutatni a reménybeli és meglévő külföldi partnereiknek, hogy a cég élen jár az innovációban, a termékfejlesztésben" - tudtuk meg Jenei Emese szóvivőtől.

A GIP fejlesztője elmondta, hogy különösen büszke arra, hogy miután már egy biotechnológiai cég letelepedett a parkban, egy újabb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat szintén ezt a komplexumot választotta.

A mindössze öt hónap alatt felépült BorsodChem kutatólaboratóriumában - francia vezetés mellett - tizenkilencen dolgoznak, többségük helyi lakos. A PUR-habokkal kapcsolatos termékfejlesztés egy új profil Magyarországon. Az építőipartól az autógyártásig számtalan területen alkalmazott alapanyag tulajdonságai iránt a legkülönfélébb elvárásokat támasztják a világ minden tájáról érkező megrendelők (a cég árbevételének 80 százaléka exportból származik), ezért is volt fontos, hogy a kazincbarcikai gyártóbázissal és budapesti központtal működő BorsodChem egy olyan ipari parkban építse fel ún. MDI üzletága kutatólaboratóriumát, amely amellett, hogy szép környezetben van, harminc percen belül elérhető a Ferihegyi repülőtérről és a budapesti cégközponttól egyaránt. Fontos szempont volt az is, hogy Gödöllőn már van hotel, amely szálláslehetőséget is jelent a külföldi szakemberek és ügyfelek részére.

A BorsodChem döntéshozói szem előtt tartották, hogy a város nyújtotta szolgáltatásokon kívül a "gödöllői átkötés" néven ismert M31-es autópálya-szakasz közeljövőbeni átadása, valamint 2009-ben a parkban felépülő központi szolgáltató ház a maga éttermi, postai és egyéb szolgáltatásaival szintén kényelmesebbé fogja tenni az itt letelepedő és működő cégek életét - véli a BorsodChem kutatólaboratóriumának szóvivője.

A 40 hektáron elterülő ipari parkban eddig 26 cég vásárolt ingatlant. Elsőként például kereskedelmi tevékenységgel, kutatásfejlesztéssel, valamint könnyűipari tevékenységgel foglalkozó társaságok telepedtek meg. Az első betelepülőket már elkészült telephelyeiken üdvözölhetjük, a további bérlők/vásárlók esetében pedig a terveztetés, építési engedélyeztetés van folyamatban.

BL

Az Eston International Zrt. tanácsadóként működik közre a Gödöllői Ipari Park fejlesztése és értékesítési folyamata során.

*/ 1