Hírarchívum

Beindult az élet a Gödöllői Innovációs és Logisztikai Parkban

(2007. november 15-i cikk - Gödöllői szolgálat)


A Gödöllői Ipari Park Zrt. 2007. nyarán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország egyik piacvezető ingatlan tanácsadó és értékesítő társaságával az ESTON International -lel. Az együttműködés célja a 40 hektáros Ipari Park mielőbbi betelepítése, valamint annak előmozdítása, hogy a 60 hektár nagyságú bővítési terület fejlesztése minél inkább igazodjon a folyamatosan változó piaci igényekhez és a kereslethez.


A Borsodchem Zrt. 2007.május 11-én a Gödöllői Innovációs és Logisztikai Parkban közel 1 ha-os területet vásárolt, melyen az év végégig felépíti új kutató-bemutató laboratóriumát. A választás közel tíz hasonló ipari park közül esett a gödöllőire. A nagy múltú, nemzetközileg is elismert vállalatcsoport a Park kiváló földrajzi elhelyezkedése, meglévő és jövőbeni útkapcsolatai, a városban megtalálható szellemi tudásbázis és nem utolsó sorban az összközműves építési telek igen kedvező ár-érték aránya miatt döntött mellettünk.


A GIP Zrt. sikeres első féléves értékesítése eredményeként valamennyi 3000 m2 alatti ingatlanja gazdára talált. Az Ipari Park értékesíthető területeinek közel 1/3 részét eladta és egyúttal maradéktalanul visszafizette korábbi bankhitelét.


2007 júliusában öt, az Ipari Parkba betelepült vállalkozás kezdte meg új üzem vagy csarnok építési munkálatait. Terveik szerint ez év őszén már az Ipari Parkban felépített új telephelyeiken folytatják tevékenységüket. Természetesen számos az Ipari Parkban letelepülni szándékozó rendelkezik már nemcsak tervekkel, hanem érvényes, jóváhagyott építési engedélyekkel is.


Elkészültek a Gödöllői Ipari Park látványtervei

Látványterv 1

Látványterv 2


Elfogadták a Gödöllői Ipari Park Szabályozási Tervét

2002. február 28-án a Gödöllői Önkormányzat Képviselőtestülete elfogadta a Gödöllői Ipari Park szabályozási tervét. A Szabályozási terv támpontot ad a betelepülni kívánóknak építési előírások terén.


Elnyertük az "Ipari Park" címet

A Gödöllői Ipari Park Zrt., a Gazdasági Minisztérium által az "Ipari Park" cím elnyerését szolgáló 2001-ben meghirdetett pályázatra május 30-ig benyújtott pályázatának értékelése és a Gazdasági Miniszter döntése alapján az "Ipari Park" cím viselésére jogosult. Szerződéskötésre a Gazdasági Minisztériummal 2001. október 20-án került sor.


Tízéves Ipari Park program

A Gazdasági Minisztérium a Széchenyi Terv keretei között tízéves ipari park fejlesztési programot indított. A tárca az előkészítő munkába bevonta az Ipari Parkok Egyesületét. Magyarországon az utóbbi tíz évben kialakult és megszilárdult az ipari parkok rendszere. Jelenleg már az ipari parkok adják a hazai ipari termelés egyötödét és az ipari export több mint egyharmadát. Az ipari parkok első generációját az elmúlt 5 évben született, zöldmezős, külföldi muködőtőke bevonásával létrejött ipari parkok adják. Hazai szempontból ezeket a területfejlesztés motiválta. Az új évezred gazdasági kihívásaira az új típusú ipari parkok képesek választ adni. Ezeknek létrehozásában nemcsak a muködőtőke-bevonás és a területfejlesztés dominál, hanem elsősorban az innováció, a kutatás fejlesztés, a modern technológia és a térségi gazdaságszervezés.

A Széchenyi Terv tízéves ipari parki fejlesztési programjának stratégiai célja, hogy Magyarországon az ipari parkok az évtized végére, a szolgáltatások minőségi fejlesztésével, az innováció, a kutatás-fejlesztés és a modern iparágak megtelepedésének kiemelt helyszínévé váljanak.